top of page

5 boeken in de schijnwerpers!

Wist je dat..

Lezen een voordelig effect heeft op je gemoedstoestand?

Lezen stress vermindert?

Lezen helpt om je concentratievermogen te trainen?

Lezen je sociale vaardigheden verbetert?

Omdat lezen zo belangrijk is zetten we 5 boeken in de schijnwerpers.

Het zijn 5 totaal verschillende boeken met verschillende thema's.

- Drakendal (12 tot 15 jaar)

Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar

magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…

- Zusje vermist (12 tot 15 jaar)

Op een zonnige dag gaat Lauren met haar achtjarige zusje Madison naar het strand. Daar verdwijnt Madison. Lauren raakt totaal in paniek. Hoe moet ze dit

haar ouders vertellen? Moet ze de politie toch inlichten? En waarom overkomt het juist Lauren, die ooit op dezelfde plek werd ontvoerd?

- Vingervlug (13 tot 17 jaar)

Weeskind Sue Trinder groeit op onder de liefdevolle vleugels van mevrouw Sucksby, in een toevluchtsoord voor zakkenrollers en andere kruimeldieven. Door de charmante oplichter Richard Rivers, beter bekend als Gentleman, wordt Sue betrokken bij een duivels plan. Ze moet vriendschap sluiten met het naïeve rijkeluismeisje Maud, zodat Richard haar kan verleiden. Als hij met Maud trouwt, krijgt Sue een deel van de enorme erfenis die Maud en Richard dan bekomt. Sue gaat akkoord, maar als ze erachter komt dat Richard Maud, met wie ze vriendinnen wordt, wil laten opsluiten in een gekkenhuis. Vingervlug is een thriller die de lezer meevoert naar de Londense onderwereld van de negentiende eeuw, vol verraad, bedrog en opportunisme. Het is de wereld van Oliver Twist `met een twist . Maar het is ook een ontroerende liefdesgeschiedenis, een zoektocht naar identiteit, familie en vriendschap.

- Het leven van Pi (13 tot 15 jaar)

Pi is een Indiase jongen. Hij wordt als hindoe geboren, maar leert ook de islam en het christendom kennen en combineert ze alle drie in zijn leven. Zijn vader is eigenaar van een dierentuin en bij de verhuizing overzee naar Canada, gebeurt een ongeluk, en Pi komt terecht op een reddingsvlot, als enige mens, maar met een Bengaalse tijger, een hyena, een gewonde zebra en een orang-oetan. De dieren eten elkaar op en uiteindelijk blijft Pi alleen over met de tijger, die ooit door een 'ambtelijke' vergissing de bijnaam Richard Parker kreeg.[1]

Uiteindelijk verblijven zij samen 227 dagen op de boot, waarbij ze ook nog een mysterieus eiland aandoen, dat blijkt te bestaan uit vleesetende algen. Ten slotte wordt hij gered en de tijger ontsnapt op het laatste moment. Het laatste gedeelte van het boek bestaat uit een ondervraging van twee Japanse onderzoekers en Pi. Ze geloven zijn verhaal niet. Pi vertelt daarop een 'nuchtere' versie, waarbij hij de dieren vervangt door mensen (zijn moeder, een gewonde zeeman en de kok). Dat verhaal geloven ze wel.

In de laatste zinnen vraagt Pi door waarom ze de ene versie wel en de andere niet geloven; voor beide hebben ze immers geen bewijs, maar de eerste versie (met de dieren) is wel veel mooier. 'En zo is het ook met God,' besluit Pi.

- Cécile (...)

Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet.

Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Française intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden.

Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer Djibril verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.


Follow Us
  • Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
  • Black Google+ Icon
Recent Posts
bottom of page